Кошик: 0

Повний перехід на зелену енергетику - як це вплине на ціну електроопалення?


Сучасні керамічні обігрівачі як основне або резервне опалення встановлюються в будинках та квартирах все частіше. Причиною цього є їх енергоефективність та очікування українцями різкого зростання вартості природного газу. Після завершення опалювального сезону 2021-2022 років може зрости ціна і інших енергоносіїв, в тому числі електроенергії. А інфрачервоні прилади залишаються найбільш економним обладнанням для обігріву.

Невичерпні джерела енергії та їх вплив на ціноутворення

Поступовий енергетичний перехід на «зелену енергетику» триває по всій планеті. На цей шлях встали навіть країни, відомі як світові лідери експорту нафти та газу – ОАЄ, Норвегія, США. Не є виключенням і Україна, де темпи росту альтернативної енергетики є одними з найвищих в світі.

Головною проблемою такого переходу для країни є щорічне збільшення долі електроенергії, отриманої від сонця та вітру. Згідно українського законодавства, держава вимушена придбавати 100% такої генерації по сталим ставкам «зелених тарифів». На даний час вони набагато вищі, ніж вартість енергії із традиційних ТЕС та АЕС.

В подальшому обсяг генерації з альтернативних джерел буде тільки рости, тобто штовхати середньозважені ціни на е/е далі вверх. В той же час поступова відмова від вугілля призведе до ще більшого росту цін на природний газ, оскільки попит почне перевищувати пропозицію. Тому слід усвідомити факт, що дешевого блакитного палива більше не буде.

Що буде з зеленим тарифом в Україні?

Відміна «зеленого тарифу» в Україні не передбачається. Навіть при бажанні влади це зробити. Основна причина – володіння приблизно 70% генерації СЄС та ВЕС іноземними інвесторами. Тому з великою долею вірогідності ставки залишаться такими, як визначено законодавством, а саме:

Місце встановлення / потужність

Одиниця виміру

до 31.12.2024

01.01.2025 – 31.12.2029

На дахах, до 1МВт

€ / кВт*год

0,15

0,13

На землі, до 1МВт

0,14

0,12

На дахах, > 1МВт

аукціон

На землі, > 1МВт

Роздрібні ціни на електроенергію зараз приблизно вдвічі нижчі. Але при досягненні рівня вказаних тарифів подальше підвищення майже зупиниться. З блакитним паливом ситуація буде зворотною. Завдяки цьому опалення інфрачервоними панелями з кожним роком буде ставати все більш вигідним фінансово.

Ціна на електрику для населення та перспективи її зміни

Згідно Постанови Кабміну України до 30.04.2022 діють дві ставки оплати е/е в залежності від місячного споживання:

  • 1,44 грн./кВт*год – до 250 кВт/міс.;
  • 1,68 грн./кВт*год – понад 250 кВт/міс.

Додатково діють нічні ставки, що складають 50% звичайних з 23.00 вечора до 7.00 ранку.>

В перспективі ціна збільшиться, але:

  • навряд чи ріст буде вищим за темпи росту зарплат та пенсій;
  • він суттєво не перевищить ставки зеленого тарифу.

Чому керамічний електрообігрівач вигідний при любих ставках?

Підсумовуючи сказане, слід відмітити наступне.

  • В найближчій перспективі нас очікує підвищення роздрібних цін на енергоносії.
  • Збільшення вартості е/е станеться, але буде меншим, ніж удорожчання блакитного палива.
  • Опалення на електриці поступово витіснить газове.
  • Серед всіх електричних опалювальних систем ІЧ-панелі залишаться найбільш вигідними за рахунок особливостей інфрачервоного випромінювання.

В нашому магазині https://venecia.in.ua/ Ви можете купити керамічні інфрачервоні обігрівачі Венеція для будинку, квартири чи офісу по мінімальним цінам виробника. Гарантуємо високу якість, енергоефективність та тривалий строк служби всіх моделей.

Коментарі (0)

Поки немає коментарів
Залиште Ваш відгук про статтю
Ваше Ім'я*
Ваш email
Ваш коментар...*

Пошук товарів