Кошик: 0

Види обігрівачів та їх дія на вологість повітря


Вибираючи електричну систему опалення, власники житла прагнуть знайти обігрівач, який не спалює кисень. Це одразу виключає із переліку прилади з відкритими спіралями. На жаль, більшість закритих пристроїв також сушать повітря, тому доводиться частіше провітрювати приміщення та втрачати дорогоцінне тепло. Однак варіанти опалення приміщень, що мінімально знижують вологість, існують. Це новітні системи опалення з інфрачервоним принципом обігріву.

Що таке сушка повітря?

Для розуміння цього поняття необхідно визначити різницю між абсолютною та відносною вологістю.

  • Абсолютна. Під нею розуміють кількість водяної пари, що фактично міститься в 1м3 повітря. Показник в грамах на кубічний метр в закритих приміщеннях є сталим і не змінюється незалежно від роботи будь-яких опалювальних систем.
  • Відносна. Вираховується у відсотках як φ = (абсолютна вологість)/(максимальна вологість). Залежить від тиску повітряного стовпа та температури. При нагріві повітря зменшується пропорційно росту вологоємності останнього.

Звичайний настінний електричний обігрівач нагріває повітря, яке вздовж стін піднімається догори. Для забезпечення комфортного температурного режиму в нижній частині приміщень йому приходиться витрачати більше енергії. Це призводить до надмірного перегріву, що понижує відносну вологість та економічно невигідно.

Новітні системи опалення

Порівняємо сучасні системи електроопалення з точки зору збереження оптимальної вологості.

  1. Конвектори. Виконують своє завдання завдяки ТЕНу, захованому під корпусом. Завдяки конвекції, повітря в кімнаті циркулює самовільно. Теплі повітряні потоки піднімаються до стелі, холодні опускаються до нагрівача. Головним недоліком, через який мешканці будинку скаржаться на утруднене дихання, є згорання пилу. Коли його частинки осідають на ТЕН, розжарений пристрій спалює їх. Це не лише сушить повітря, але й наповнює його канцерогенними продуктами згорання.
  2. Масляні радіатори. Найефективніші обігрівачі даного типу відносяться до безпечних. Функціонування полягає в нагріві специфічної густої рідини, від якої тепло рівномірно розподіляється по всьому периметру приміщення. Головний недолік – неоптимальне розподілення тепла, що призводить до перевитрат енергії та пониження відносної вологості до 35-40% при нормі 50-60%.
  3. Інфрачервоні панелі. Недоліки двох попередніх систем у них відсутні. Перша причина – ІЧ-випромінювання аналогічно сонячним променям. Воно нагріває лише тверді поверхні – стелю, стіни, меблі, тіло людини, витрачаючи мінімум енергії. Друга причина - повітря залишається більш холодним, що не призводить до пониження вологості.

ІЧ-обігрівачі, які не сушать повітря

Прилади даного типу діляться на три різновиди.

1. Галогенові.

Нагрівальним елементом є галогенова лампа, що випромінює в інфрачервоному діапазоні. У серцевині лампи встановлено нитку розжарювання з вольфраму або вуглеволокна.

Недоліки:

  • випромінювання некомфортне для людського ока;
  • довжина хвилі надто коротка та шкідлива для людини при тривалому використанні.

2. Карбонові.

Представляють собою кварцову трубку, запаяну з двох сторін із карбоновою спіраллю в вакуумі. Мають високий ККД та швидко досягають робочих температур.

Недоліки:

  • ресурс служби трохи більше 2-х років;
  • червоне світлове випромінювання негативно діє на астматиків та алергіків.

3. Керамічні.

Оптимальні для автономного опалення. Керамічний обігрівач не нагрівається до небезпечних температур, має безпечну для людини довжину хвиль та загальний термін експлуатації до 30 років. Кераміка коштує дещо дорожче карбону, але згодом різниця в ціні багатократно компенсується.

Саме такими є обігрівачі Венеція, з модельним рядом яких ви можете ознайомитися в нашому магазині "Венеція". Ми пропонуємо якісні, економні, безпечні обігрівачі та комплектуючі для них по приємним цінам від виробника.

Коментарі (0)

Поки немає коментарів
Залиште Ваш відгук про статтю
Ваше Ім'я*
Ваш email
Ваш коментар...*

Пошук товарів